Nombre total de pages vues

dimanche 20 novembre 2011

La plaça del Poble crida contra el tancament del consolat portuguès

Da Silva diu que «encara hi ha una possibilitat que quedi una estructura consular al Principat»
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Concentració a la plaça del Poble en contra del tancament del consolat portuguès, ahir. Foto: ÀLEX LARA
Autoritats, candidats a les eleccions, residents portuguesos i no portuguesos es barrejaven ahir a la tarda en l'ambient festiu i reivindicatiu que es respirava a la plaça del Poble. La Plataforma per evitar el tancament del consolat portuguès va aconseguir reunir ahir més de 400 persones per cridar junts el: Nao ao fecho do consulado, lema que ha estat present en totes les seves accions .
En el manifest que van llegir ahir, la comunitat portuguesa va mostrar la seva indignació: «Portugal està deixant 13.000 persones a l'estacada», seguit de «diuen que el tanquen per raons econòmiques... ¿Quan valem els ciutadans? ¿Quin és el nostre preu? ¿Així és com ens ho paga Portugal?», però també determinació: «disposar d'un consolat portuguès és un dret irrenunciable» , i per això, la Plataforma va demanar l'ajuda de tots per a aquesta causa. I és que , segons va declarar el conseller de les Comunitats Portugueses, Jose Manuel da Silva, després de reunir-se personalment amb el diputat Carlos Gonçalves «hi ha llum al final del túnel» i podran aconseguir que es mantingui una petita estructura consular fixa.
La lluita no està perduda / «A Andorra ens hem quedat sense res, penjats, és diferent dels tancament dels altres països. Això és el que volem transmetre al Govern portuguès i estic segur que ens escoltaran». Da Silva es va mostrar segur que amb la concentració d'ahir i les trobades que volen mantenir amb el president de la República de Portugal i amb el primer ministre, «alguna cosa aconseguirem». Estan disposats a defensar fins al final «que es mantingui una estructura fixa amb un o dos funcionaris amb un petit despatx, i que alhora pugin des de Barcelona funcionaris que puguin fer els tràmits més importants». El conseller es va mostrar optimista i va assegurar que «si no sabéssim que tenim alguna cosa a fer no estaríem aquí i no lluitaríem fins al final».
Consciència social / Jose Magallais porta 27 anys a Andorra, va dir ahir que per a la comunitat el tancament de l'ambaixada no es tan problemàtic com el del consolat; Magallais va posar l'exemple de la dona de nacionalitat portuguesa que van atropellar fa poc a la Massana, «el consolat és imprescindible pels tràmits, si el tens aquí ho resols amb 24 hores, però des de Barcelona o Tolosa, trigarà tres o quatre dies a poder portar el cos a la seva terra natal»; l'altre principal problema és per resoldre temes de documentació. Una resident, Maria, va explicar que «el meu fill porta des dels quatre mesos vivint a Andorra i ara està indocumentat perquè li ha caducat el passaport i el carnet i haurà de perdre dos dies per anar Portugal».