El diputat del PSD de Portugal i exsecretari d'Estat per a les comunitats portugueses, Carlos Gonçalves, va fer una visita exprés al Principat ahir al vespre per mostrar la seva solidaritat amb la situació que viu la comunitat portuguesa. Això sí, va tancar qualsevol finestra oberta a una marxa enrere o a que la decisió del tancament del consolat sigui temporal. Va ser contundent: «No vull crear falses expectatives, no hi haurà cap estructura a Andorra», ni ambaixada ni consolat.
Malgrat tot, el diputat portuguès, un dels impulsors de la creació de l'ambaixada al país, va voler treure dramatisme a la situació afirmant que la gran majoria de la població resident realitza «els seus tràmits quan va a Portugal, per exemple, de vacances». Gonçalves va informar que l'edifici consular atenia una mitjana de 3.500 tràmits l'any, insuficient per ser considerada prioritària a l'hora de decidir quines estructures mantenir fora les fronteres portugueses. Per aquest motiu, l'afectació principal «és més un tema de representació», tenint en compte que els residents portuguesos es queden orfes de bandera i d'edifici que els empari.
Gonçalves va reiterar de nou la seva «sensibilitat» vers el poble andorrà, ja que es tracta d'un «país especial» pel país lusità: «Ho he dit al Parlament i ho seguiré defensant». Amb tot, l'exsecretari d'Estat per les comunitats portugueses va assegurar que sí ell encara mantingués el càrrec, «les coses haurien anat diferent».
FUNCIONARIS PUNTUALS / El polític portuguès va confirmar que tot i que el Principat perd una representació consular, rebrà a dos funcionaris provinents del consolat de Barcelona setmanalment, per tal que els residents puguin realitzar els tràmits que siguin necessaris.
Preguntat per si és necessari mantenir la concentració convocada per demà a les 18 hores, Gonçalves s'hi va mostrar favorable. «No es perdre el temps, és una manera de demostrar que estem units i de demanar que Portugal no s'oblidi d'ells»
Finalment, Gonçalves va tenir paraules per l'ambaixador portuguès a Andorra Mario Damas Nunes, que s'ha posicionat en una segona fila en tot aquest conflicte. El diputat va defensar la seva posició, perquè un diplomàtic «no pot opinar mai sobre les decisions que pren el seu propi Govern», va cloure.